İmplant Tedavisi
Diş tedavisi için uygulanan sağlıklı yöntemlerden biri olan implant tedavisi, aynı zamanda estetik diş hekimliği uygulamaları arasında sıklıkla tercih edilen yöntemler arasındadır.
Sağlıklı ve uzun ömürlü olan diş tedavi yöntemlerinden biri olması ve diğer yöntemlere nazaran sabitlik oranı çok daha yüksek olan implant dişler, diş eksikliği görüldüğü durumlarda tercih edilmektedir.
İmplant Nedir?
İmplant; Diş eksikliği görülen durumlarda eksik dişlerin bulunduğu çene kemiği üzerine titanyum vidalama suretiyle yerleştirilen ve üzerine özel kaplama yapılan diş tedavi yöntemlerinden biridir diyerek, implant nedir? Sorusunu yanıtlayabiliriz.
Ağız ve diş sağlığında son nokta uygulamalardan biri olarak kabul edilen implant tedavisi, estetik görünümü olumsuz etkileyen eksik dişlerin giderilmesi açısından en sağlıklı uygulamadır.
İmplant uygulamalarının diş estetiğini tamamlayıp sağlıklı gülüşlere imkân verdiği kadar, gerçek diş hassasiyeti ile yemeklerin çiğnenmesi ve gerektiği gibi lezzetinin alınması için de en ideal yöntemdir.
Maliyet açısından normal diş tedavilerine göre biraz daha yüksek olsa da, sunduğu avantajlarla aslında uzun vadede diğer yöntemlere göre daha sağlıklı ve düşük maliyetli olduğundan bahsedebiliriz. Uygulama esnasında komşu diş dokularına ve dişetine zarar vermeyen implant dişler, estetik görüntü isteyenler tarafından en fazla tercih edilen yöntem olarak bilinmektedir.
İmplant tedavisi yapılabilmesi için, hastanın çene kemiği yapısının bunun için uygun olması gerekmektedir. Bazı hastalarda zayıf çene kemikleri nedeniyle, bu tedavinin yapılması imkânsız iken, kimi hastalarda ise çene kemiğinin tedavi edilmesi suretiyle uygulama yapılmaktadır. Sağlıklı çene kemiğine sahip kişilerde ise çene kemiğine ekstra bir uygulamaya gerek kalmadan, doğrudan implant uygulaması yapılabilmektedir.
Tedavi öncesinde uzman hekim tarafından hastaya gerekli şekilde bilgi verilerek, hastanın da beklentileri üzerinde istişare yapılması söz konusudur. İmplant tedavisi mevcut diş eksikliklerini gidermeyle birlikte, bir kısmı işlevini yitirmiş dişlerin çekilerek yerine implant takılması şeklinde de uygulanabilmektedir.
İmplant Tedavisi Öncesi ve Tedavi Aşaması
İmplant tedavisi öncesinde diş hekimi gerekli kontrolleri yaparak, öncelikle hastanın tedavi için uygun olup olmadığına karar verir.
Çene kemiklerinin implant için uygun olmaması durumunda ve mümkünse, çene kemiği için öncelikle gerekli iyileştirmeler yapılır.
Tedavi için çekilecek dişler varsa, kontrollerin ardından bu dişler çekilir.
Ağız içi hijyene önem verilerek, dişeti tedavisine gerek olan durumlarda diş eti tedavisi yapılır.
İmplantların takılacağı yerlerde diş etleri küçük cerrahi müdahalelerle diş etleri açılır.
Çene kemiğine ulaşılmasının ardından, implant uygulanacak çene kemiğine titanyum özellikli vidalar yerleştirilir.
Açılan kısımlar üst kapatma vidaları ile kapatılarak, diş etleri kapatılmak için dikilir.
Hastanın genel durumuna göre sağlıklı bir implant tedavisi yapılabilmesi için, 1 ile 3 ay arasında bekleme süresi bulunmaktadır. Bu süre gerek implant markası ve gerekse sağlıklı bir iyileşmeye sürecine göre değişiklik göstermektedir.
İmplantlar, uzman hekimin gerekli gördüğü zamanda steril şartlarda takılarak operasyon tamamlanır.
İmplant Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
İmplant tedavisi tamamlandıktan sonra, bazı hususlar konusunda hassasiyet göstermek takılan implantların yerlerine daha iyi bir şekilde uyumunu sağlayacak ve iyileştirme sürecini hızlandıracaktır.
İmplant takıldıktan sona dikkat edilmesi gerekenler, şunlardır;
Tedavinin tamamlanmasının ardında, diş hekimi tarafından verilen tavsiyeler mutlaka dikkate alınarak uygulanmalıdır.
Tedavi sonrası, belirli bölgelerde şişliklerin oluşması normal kabul edilen bir durumdur. Şişlikleri azaltmak için, implant tedavisi yapılan yanak kısmına bir müddet 10 dakika aralıklarla birkaç dakika buz uygulaması yapılmalıdır.
İyileşme süreci tam olarak tamamlanana kadar, sert gıdalar tüketmekten uzak durulmalıdır.
İmplant tedavisi sonrasındaki birkaç aylık süreç, beslenmeye de dikkat edilmesi gereken süreçtir. İyileşme sürecinin hızlanması için, vitamin kaynağı besin maddeleri ve yumuşak besinler tüketilmesi faydalıdır.
Alkol ve sigara kullanımı, normal şartlarda da ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyen durumlardır. Tedavinin ardından enfeksiyon riskini önlemek, diş etlerinde iltihaplanmalar ve diğer sorunlarının önüne geçmek için, en az 1 ay boyunca sigara ve alkol kullanmamaları faydalıdır.
implant tedavisi
İmplant Kimler İçin Uygundur?
İmplant uygulaması, yüz ve çene gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlamış olan 18 yaş üstü her birey için uygun bir diş tedavisi yöntemidir. Aynı zamanda ağız ve diş estetiği için de en ideal uygulamalardan biri olan implant tedavisi, uzman hekim tarafından sorun görülmeyen herkesin yaptırabileceği bir işlemdir.
Ancak şeker hastalarının bu tedaviden önce hastalıklarının düzene girmiş olduğundan emin olmaları, olası komplikasyonların önlenmesi açısından gereklidir. Diğer yandan kan sulandırıcı çeşitli ilaçlar kullanmak durumunda olan bireylerin, implant uygulamasına başlamadan önce bu ilaçları belirli bir süre için terk etmeleri gerekmektedir.
İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
İmplant uygulamaları, diğer yöntemlere kıyasla farklı birçok avantaj sunmaktadır. Bu avantajlardan bazılarına değinecek olursak, şunlardan bahsedebiliriz.
Doğal Görünüme Sahiptir: Kişinin gerçek dişlerine en yakın uyumun sağlandığı diş tedavi yöntemi, implantlardır. Oldukça doğal bir görünüm ile kişinin yeni haline alışması, çok daha kolaydır.
Gerçek Diş Hissiyatı Verir: Hastanın mevcut ana dişine yakın bir hissiyat göstermesi de, yine implant uygulamasının avantajları arasındadır. Diğer diş tedavi yöntemleriyle kıyaslandığında, implant uygulamasında bu hissiyatın daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Diğer Dişlere Müdahale Edilmez: İmplant tedavisi yapılırken farklı yöntemlerde olduğu gibi komşu dişlere hiçbir müdahaleye gerek kalması, implant tedavisinin avantajları arasındadır.
Çiğneme ve Konuşma Kolaylığı: Yeni dişlerinize daha çabuk alışacağınız için, konuşma ve çiğnemede sorun yaşamanız mümkün değildir. Aynı zamanda bu uygulamanın ağzı yapısı ve uygulandığı kısımda tam bir uyum sağlaması, konuşurken ya da yemek yerken hiçbir sorunun görülmemesini sağlar.
Uzun Ömürlüdür: Farklı diş tedavi yöntemlerine kıyasla, çok daha uzun ömürlüdür. Bakımı doğru ve düzenli bir şekilde yapıldığında, neredeyse ömürlük bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz.
Estetiktir: Ağız ve diş estetiği bakımından, en elverişli diş tedavi yöntemlerinin başında gelir. Tedavi amacıyla kullanılmasının yanında estetik bir görüntü sunması, tercih edilme nedenidir.
Sağlıklıdır: Diş dokusuna en yakın özellikleri taşıyan titanyum gibi farklı malzemelerden elde edilmesi sebebiyle, oldukça sağlıklı bir yöntemdir. Hiçbir komplikasyonun ortaya çıkmamış olması, implant tedavisinin sağlıklı olduğunun göstergesidir.
İmplant Tedavi Çeşitleri
Farklı tipte implant uygulamaları bulunmakta olup, hastanın durumuna göre uzman tavsiyesi ile bu yöntemlerden herhangi birinin yapılması mümkündür. En fazla tercih edilen yöntem endosteal adlı uygulama olsa da, her hastanın kemik yapısı buna uygun olmayabilir.
Endosteal İmplant: En yaygın kullanılan yöntem olup, klasik implant uygulamasıdır.
Subperiosteal İmplant: Bu yöntemde ise daha çok kafes şeklinde üretilen ve kemiğine uygun bir ürün kullanılır. Daha çok genel çene kemiği implant için uygun olmayan hastalar için kullanılmaktadır.
Transosteal İmplant: Bu tedavi yönteminde ise, çene kemiği boyunca vidalama yapılması söz konusudur. Yine Subperiosteal yönteminde olduğu gibi, çene kemiğinin sağlamlığına göre çok nadir uygulanan bir yöntemdir.
İmplant Tedavisinin Riskli Olduğu Durumlar
Bazı durumlarda, implant tedavisi yapılması riskli olabilmektedir. Bu gibi durumlarda uzman diş hekimi kararı önemlidir.
Hamile kişilerde, gebeliğin durumuna göre tedaviye karar verilir.
Kemik gelişimi tamamlanmamış olan kişilerde, gerekli muayene tam olarak yapılarak karar verilmelidir.
Boyun ve baş bölgelerine, radyoterapi uygulamasının yüksek dozda yapıldığı kişiler için risklidir.
Ciddi bağışıklık sistemi yetersizliği yaşayan, hemolifi rahatsızlığı bulunan, bağ dokusu ve yüksek tansiyon gibi ciddi kronik rahatsızlığı bulunan kişiler için, implant tedavisi riskli olabilir.
Hastanın iyileşme sürecini önemli ölçüde etkileyecek düzeyde kronik kardiyovasküler ve diyabet rahatsızlıkları bulananlar için de, implant yaptırmak risk oluşturmaktadır.
Bu durumda olan kişiler için uzman diş hekimi gerekli incelemeleri yaparak ya da ilgili branşlarda yaptırarak, implant için karar verebilir.
İmplant Tedavi Süreci Günlük Yaşantıyı Engeller mi?
Tedavinin büyük çaplı olmadığı ve özellikle çene kemiği iyileştirmesine gerek bulunmadığı durumlarda, ertesi gün işe gitmek ve yeme içmeye dikkat etmek koşuluyla hastanın rutin yaşantısına devam etmesi mümkündür.
İmplant Tedavisi Pahalı mı?
İmplant denilince akla ilk gelenlerden biri, tedavi masrafları olmaktadır. İlk uygulama için pahalı bir yöntem olarak kabul edilen implant, aslında uzun vadeli bir kullanım düşünüldüğünde pahalı olmayan bir tedavidir.
Diş sağlığı açısından diğer uygulamalara göre daha ideal yapıda olması ve yine diğer tedavi yöntemlerine göre adeta ömürlük olması sebebiyle,implant tedavisi için pahalı demek doğru olmayacaktır.
Tüm bunların yanında sıklıkla diş sorunları ve dolayısıyla estetik sorunu yaşamanın vereceği psikolojik rahatsızlıkla birlikte sıklıkla diş tedavisi ile uğraşmak, kimsenin istemeyeceği bir durumdur. Genel olarak bu şekilde düşündüğümüzde, aslında bu tedavi için talep edilen implant ücretleri için gayet makul olduğunu söyleyebiliriz.